dimarts, 1 de març del 2016

L' HUMANISME (1)




(SOBRE BERNAT METGE)

Nasqué a l'antic carrer dels Especiers (actualment, de la Llibreteria),[3] fill de l'apotecari Guillem Metge,[4] del qual quedà orfe l'any 1359.[5] Vora el maig de 1364[6] la seva mare, Agnès, contreu matrimoni amb Ferrer Saiol,[5]funcionari de la Cancelleria Reial. Seguint el camí del seu padrastre,[2] va entrar a treballar a la Cancelleria Reial, on va fer carrera i va acabar essent el protonotari de la reina Elionor de Sicília (la tercera esposa de Pere III el Cerimoniós). Aquesta feina li exigia uns coneixements específics com per exemple: el domini de l'escriptura tant en còpia com en redacció, coneixements de llengües utilitzades per als documents importants (llatí, català i aragonès), formació bàsica en la doctrina cristiana i fins i tot fonaments del dret.


El seu nom ja era conegut en el món de les lletres i l'alta societat catalanes quan va apropar-se a la Cort, el 1376, i va entrar al servei del duc de Girona, el futur Joan I, per realitzar funcions d'escrivà i exercir diferents càrrecs i creixents responsabilitats.[2] Es va convertir en home de confiança del rei Joan I i de la seva esposa Violant de Bar.
Quan va morir el rei Joan I (1396), va ser processat per corrupció i traïció amb altres funcionaris, acusat de l'assassinat del rei i fer un ús indegut de diners públics. Arran d'aquestes acusacions, va escriure la seva obra mestra Lo somni (1399), dividida en quatre llibres i escrita en primera persona.[2] No hi ha proves documentals que fos empresonat, tot i que a Lo somni l'autor diu que va ser tancat al Castell Nou.[8]És possible que, com afirma Cingolani, això sigui una estratègia literària del mateix autor, és a dir, una ficció narrativa. Una possible prova que demostri que mai ha estat a la presó pot ser la documentació d’arxiu que rebia per part de la Cancelleria durant el temps que presumptament va romandre a la presó.[7]
Tanmateix, el 1398 va ser absolt i va passar al servei del rei Martí I fins a la mort del monarca (1410). Gràcies a Martí I, i després d'aconseguir el seu propòsit ambLo somni, a partir de 1399 va ser reintegrat progressivament en càrrecs oficials fins a la seva rehabilitació com a secretari de la Cancelleria Reial primer i com a secretari personal del rei després. Algunes de les cartes oficials més elegants de Bernat Metge pertanyen a aquest període. Durant l'interregne i amb l'adveniment de Ferran d'Antequera el 1412, va tornar a ser apartat dels afers d'estat. A partir d'aquest moment va viure com a privat i ciutadà honrat de Barcelona fins a la seva mort, a la casa del carrer de la Cucurulla, el 1413.


 EPÍSTOLA A ISABEL DE GUIMERÀ
BERNAT METGE

Carta dedicatòria


A la molt honorable i honesta senyora madona Isabel de Guimerà Bernat Metge, salut i reverència subjectiva.
A mi, cercant entre els llibres dels filòsofs i poetes alguna cosa amb la qual pogués complaure a les dones virtuoses, ocórrec l’altre dia una història que recita Petrarca, poeta llaureat en les obres dels qual jo tinc singular afecció. I com la dita història estigui fundada en virtuts de paciència, obediència i a mor conjugal, i a mi sigui cert que entre les altres virtuts, vós, senyora esteu dotada d’aquestes singularment, per això he deliberat arromançar la dita història i de trametre-us-la perquè vós i les altres dones virtuoses prengueu exemple de les coses en ella contingudes; no perquè jo em cregui que vosaltres teniu necessitat d’aquesta doctrina, car sens ella sou prou pacients i virtuoses, sinó que, per açò que oïu la present història, sigueu més ardents en seguir dites virtuts: car diu el mestre d’amor, Ovidi, en les obres del qual en temps lleuger, quan corre, no li nou si hom li dóna alguna esperonada. Suplicant-vos que la següent història vullgueu benignament oir, i en les obres del qual en temps que jo amava em solia delitar, que al cavall lleuger, quan corre, no li nou si hom li dóna alguna esperonada. Suplicant-vos que en la següent història vullgueu benignament oir, i en les adversitats, les quals ningú en aquesta present vida no pot esquivar, quan tingui lloc, ben recordar aquella, per tal que millor i més pacientment pugueu aquelles patir, de les quals Déu us vulgui preservar per la seua mercè. Amén.





Fitxer:Lo sompni (1891).djvu

Carta de comiat


La present història, senyora molt graciosa, he arromançada com més pla he pogut i sabut; la qual, en comparació del llatí en què Petrarca la posà, és molt grossera. Però jo, imaginant que us complauria, no he recusat de demostrar la meua grossera ineptitud i atreviment gran que he tingut, quan he gosat parlar aprés  tan solemne poeta com aquell és, el qual viurà perpètuament en el món per fama i pels insignes llibres que ha fet per a la nostra instrucció.
Suplicant-vos, senyora, que la dita història vulgueu creure així com és posada, car així fou allà com abans és dit; encara que alguns menys creents i viciosos diguin que impossible és que una dona del món pogués haver la paciència i constància que de Griselda és escrita. Als quals hom podria ben respondre que ells tenen aquella opinió perquè imaginen que açò que a ells els és difícil sigui als altres impossible. Car moltes dones són estades qui han tingut meravellosa paciència, constància i amor conjugal, així com fou Pòrcia, filla de Cató, qui es matà en saber que, Varró, marit seu, era mort, i Ipsicratea, regina qui volgué anar pel món, així com exiliada, amb Mitrídiates, marit seu, i moltes altres coses les quals de moment no desitjo recitar:

Suplic-vos encara, senyora, que a mi, per envejosos contra justícia maltractat, vulgueu tenir per recomant en les vostres devotes oracions. Car Nostre Senyor ha posat en vós tant de bé, i vós que en sabeu tan virtuosament usar, que no em pense que devant Ell poguésseu trobar repulsa de res que li demanésseu.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Codi QR

<div id="qrcode"> <img src="https://www.codigos-qr.com/qr/php/qr_img.php?d=https%3A%2F%2Fsarria.salesianes.org%2F&am...