dilluns, 1 de juny del 2015

L'Escanyapobres (4)



EXERCICIS COMPRENSIÓ LECTORA
(CAP.9-11) DESENLLAÇ

1. Feu-ne el resum argumental dels capítols 9, 10 I 11 (15 línies aprox).
2. Posa un títol a cada capítol (9,10 i 11).
3. Durant quatre mesos, tres senyors amb en "vanitós d'en Vives" exploten a Pratbell una mina de carbó. Com acaba aquesta aventura? Quins personatges dels que han aparegut a la novel.la hi estan implicats? Com afecta l'aparició de la mina a les vides de la Tuies i de l'Oleguer?
4. Al capítol 7, l'Oleguer que sent amenaçats els seu diners eternament, recomana la Tuies que, si mai faltés de cas i li demanessin siners pel seu rescat, ni que anés amb la seva firma la petició, donés mai un quarto seu.
5. A L’Escanyapobres gairebé sempre els diners apareixen exclusivament en forma de monedes encunyades en metalls preciosos: normalment or i plata, però també hi ha referències a monedes de coure i d’aram. Totes aquestes monedes són pròpies de l’època de la Restauració (sobretot del regnat d’Isabel II), però també en podem trobar algunes de pròpies del règim anterior. A continuació us donem els noms de totes les monedes que apareixen en la novel·la; busqueu el valor que tenien en un diccionari (convencional o numismàtic) o una enciclopèdia i classifiqueu-les segons els materials de què estaven fetes. Això us donarà una mostra de la varietat de monedes que circulaven a mitjan segle XIX:
 calderilla:
 dobleta:
xavo:
 quarto:
unces:
 cèntim:
  doble:
 durillos:
  malla:
 duros:
  rals:
  lliures:
ralet:
 pesseta:
 monedes de perruca:


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Codi QR

<div id="qrcode"> <img src="https://www.codigos-qr.com/qr/php/qr_img.php?d=https%3A%2F%2Fsarria.salesianes.org%2F&am...